Kapat
SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

Koronavirüs | Covid-19 Dosyaları

Küresel bir tehdit oluşturan yeni tip Koronavirüs
(COVID-19) ile mücadele sürecini inceleyen SETA çalışmaları.

COVID-19 Ana Sayfaya Git
SETA Sitesine Git

ÖncekiSonraki
Latin Amerika’nın Koronavirüs ile Mücadelesi

Latin Amerika’nın Koronavirüs ile Mücadelesi

- Deniz İstikbal 29 Mayıs 2020

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve daha sonra küresel bir pandemi haline gelen koronavirüs (Covid-19), dünya genelinde 5,5 milyondan fazla kişiye bulaşmıştır. 360 bine yakın kişinin ölümüne sebep olan salgın, ülkeleri kendi ulusal kaynaklarıyla kendi başına bırakırken yayılımını sürdürmektedir.

Perspektif: Latin Amerika’nın Koronavirüs ile Mücadelesi


PDF Dosyası için tıklayınız

Latin Amerika’nın sağlık altyapısı virüsle mücadelede yeterli mi? Latin Amerika ülkeleri salgınlarla mücadelede başarı elde edebilir mi? Latin Amerika’da salgın nasıl siyasi krizlere neden oldu? Brezilya’da hükümet koronavirüsle mücadelede neden aşırı esnek davranıyor?

Ekonomik gelişmişlik ve bölge ayırt etmeksizin dünyaya yayılan salgın Latin Amerika’da da kendisini derinden hissettirmektedir. Toplum ve devletleri hızlı bulaşma seyri içerisinde çaresiz bırakan salgın küresel boyut kazanmasıyla birlikte daha da tehlikeli bir tablo ortaya çıkarmıştır. 26 Şubat’ta Latin Amerika’ya ulaşan koronavirüs, Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde yurt dışından gelen bir kişide tespit edilmiştir. Brezilya’nın ardından kıtadaki diğer ülkelerin de virüs vakaları bildirmeleri salgının hızla yayılmasını beraberinde getirmiştir. Birçok Latin Amerika ülkesi karantina uygulamasıyla vaka sayısını sınırlamaya yönelirken bazı ülkeler salgına karşı yeteri kadar hızlı tepki verememiştir.

Brezilya ve Ekvador başta olmak üzere kıtanın en yüksek vaka sayısına sahip ülkeleri virüse karşı tedbirleri gerekli derecede uygulayamamış ve özellikle Brezilya’daki siyasi kriz ortamı salgının yayılmasına neden olmuştur. Gerekli hazırlıkların yapılamadığı, sağlık altyapısının gelişmediği, tıbbi malzeme eksikliğinin dış ülkelerden temin edildiği ve etkin bir kamu kurumları koordinasyonundan yoksun Latin Amerika’da virüsle mücadele zorlu bir patikada ilerlemektedir. Ayrıca dengue salgını2 nedeniyle 3 milyon kişinin koronavirüse ek olarak eski bir hastalıkla mücadele etmesi kıtada çifte bir krize sebep olmuştur. Bu etmenlere bağlı olarak bazı bölge ülkelerinde vaka sayısı her geçen gün ortalamanın üzerinde artış göstermektedir (Tablo 1). Bu perspektifte Latin Amerika’nın koronavirüsle mücadelesindeki zorluklara odaklanılmakta ve bölge ülkelerinin salgına karşı geliştirdikleri politikalar analiz edilmektedir…

Deniz İstikbal
Deniz İstikbal



PDF Dosyası için tıklayınız